Ebelik Bölümü

Eğitim Programının Amacı, Program Çıktıları ve Yeterlilikler

PROGRAM AMAÇLARI

  1. Kadın ve aile merkezli yaklaşımını benimseyen, kanıta dayalı bilgiler ve etik ilkeler doğrultusunda bakım verebilen nitelikli ebeler yetiştirmek.
  2. Toplumun sağlık düzeyini yükseltmeye yönelik koruyucu, geliştirici ve rehabilite edici ebelik hizmetlerini planlayabilen ve uygulayabilen ebeler yetiştirmek.
  3. Bilimsel araştırmalara açık, mesleki gelişimini yaşam boyu öğrenme anlayışıyla sürdürebilen, teknolojik yenilikleri bakım süreçlerine entegre edebilen ebeler yetiştirmek.
  4. Kültürel farklılıkları gözeten, kadın ve aile merkezli bakım anlayışını benimseyen, ekip çalışmasına uyumlu ve liderlik özellikleri gelişmiş ebeler

PROGRAM ÇIKTILARI

P1 Ebeliğin tanımını, ebelerin rollerini, sorumluluklarını, kanun ve yasalarını açıklayabilir. 

P2 Kadın ve üreme sağlığına ilişkin temel kavramları, ulusal ve uluslararası göstergeleri açıklayabilir. 

P3 Kadının tüm yaşam evrelerindeki özellikleri ve bakım gereksinimlerini bilir ve uygun bakımı verebilir. Üreme sağlığı konusunda, tüm kadınlara sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmeti verebilir. 

P4 Kadın ve erkek üreme organları anatomisi ve fizyolojisini açıklayabilir. 

P5 Gebeliğin oluşumundan doğum sonu döneme kadar geçen dönemde normal/riskli gebe, lohusa ve ailesinin gereksinimi olan nitelikli bakımı verebilir. Bu konuda sağlık eğitimi yapabilir. 

P6 Genetik danışma ve fetal sağlığın nasıl değerlendirilebileceğini açıklayabilir. 

P7 Doğum eyleminde gebe ve ailesinin bakım gereksinimlerini karşılayabilir ve evrelerine göre doğum izlemi yaparak normal doğum yaptırabilir. Doğum sürecinde karşılaşılabilecek riskli durumları tanımlayabilir ve uygulamaları yapabilir. 

P8 Temel tıp bilimleri ile ilgili konuları bilir ve gerektiğinde mesleki uygulamalarda kullanabilir. 

P9 Kadında sık görülen jinekolojik sorunları ve kadın üreme organ tümörlerinde erken tanı-tedavi yöntemlerini tanımlayabilir, gerekli bakım ve girişimlerini planlayıp uygulayabilir.

P10 Gelişim dönemlerine göre sağlıklı/hasta yenidoğan ve çocuğu tanımlayabilir, uygun girişimleri ve bakımı planlayıp uygulayabilir. 

P11 Mesleki ve teknik araç gereçleri kullanabilir. Eğitimde kullanılan yöntem ve teknikleri kullanabilir. Eğitim gereksinimlerini tanımlayabilir, planlayabilir, uygulayabilir ve değerlendirebilir. 

P12 Yaşam bulgularını alabilir ve değerlendirebilir. Enteral ve parenteral ilaç uygulayabilir. 

P13 Doğurganlığın düzenlenmesi ve kontrasepsiyon konusunda çiftlere danışmanlık verebilir ve aile planlaması ile ilgili yasaları tartışabilir. İnfertil çiftin tanı-tedavi seçeneklerini, bakım ve danışmanlık süreçlerini açıklayabilir.

P14 Doğum ve kadın sağlığı hastalıkları, yenidoğan ve ebelik konusunda bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilir, literatür tarayabilir, bu konuda araştırma ve inceleme yapabilir.

 P15 Mesleki ve etik sorumluluk yapısı içerisinde disiplinler arası ekip çalışması yapabilir. 

 

EĞİTİM PROGRAMININ AMAÇLARI VE PROGRAM ÇIKTILARININ İLİŞKİSİ 

Program Çıktıları (PÇ)

Eğitim Programının Amaçları (EPA)

EPA 1

EPA 2

EPA 3

EPA 4

 

PÇ 1

Y

D

D

D

PÇ 2

Y

Y

O

O

PÇ 3

Y

O

O

Y

PÇ 4

O

D

Y

O

PÇ 5

Y

Y

O

O

PÇ 6

O

Y

O

O

PÇ 7

Y

Y

O

O

PÇ 8

O

O

Y

O

PÇ 9

Y

O

O

D

PÇ 10

O

Y

O

Y

PÇ 11

O

O

O

Y

PÇ 12

O

D

Y

O

PÇ 13

O

Y

O

O

PÇ 14

O

Y

Y

O

PÇ 15

O

O

O

Y

*D= Düşük, O=Orta, Y=Yüksek

 

EBELİK ULUSAL ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI (EUÇEP-2016) EBELİK EĞİTİMİ PROGRAM YETERLİLİKLERİ

Yeterlik 1 Ebeler kadın, yenidoğan, çocuk ve ailelere kaliteli, kültürel farklılıklara duyarlı hizmet sunabilmek için obstetri, jinekoloji, neonatoloji, sosyal bilimler, halk sağlığı ve etik konularında gerekli bilgi ve beceriye sahiptir.

Yeterlik 2 Ebeler topluma; sağlıklı aile yaşamı, planlı gebelikler ve pozitif (olumlu) ebeveynliği desteklemek için kültüre duyarlı ve kaliteli sağlık eğitimi ve hizmetleri sunar.

Yeterlik 3 Ebeler, gebelik döneminde sağlığın korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi için düzenli izlem ve takip yapar. Risklerin erken tanılanması, tedavinin sürdürülmesi ve risk durumunda gebelerin sevkini de içeren kaliteli doğum öncesi bakım hizmeti sunar.

Yeterlik 4 Ebeler travay ve doğumda (doğum sırasında) kültüre duyarlı, kaliteli hizmet sunar, hijyenik koşullarda güvenli ortam sağlar. Kendi sorumluluğunda doğum yaptırır, acil ve riskli durumlarda uygun yaklaşımda bulunur.

Yeterlik 5 Ebeler, kapsamlı ve kaliteli postpartum bakım sunar. Kadın ve ailesi için kültürel farklılıklara duyarlı yaklaşım içinde postpartum döneme adaptasyonu sağlar.

Yeterlik 6 Ebeler doğum sonrası sağlıklı bebekler için nitelikli, yenidoğan bakımı verebilecek gerekli bilgi ve beceriye sahiptir.

Yeterlik 7 Ebeler, gebeliğin sonlandırılması ya da kaybı durumunda ulusal protokollere uygun biçimde bireyselleştirilmiş, kültürel farklılıklara duyarlı hizmet sağlar.

Yeterlik 8 Ebeler, alanlarıyla ilgili sürekli eğitim faaliyetlerini mezuniyet öncesi ve sonrası sürdürür.

Yeterlik 9 Ebeler, alanlarıyla ilgili konulardaki araştırmalara katılır, projelerde görev alır ve kanıta dayalı araştırma sonuçlarının hayata geçmesi için çalışır.

Yeterlik 10 Ebeler hizmet verdikleri alanlarda kadına ve aileye danışmanlık yapar.

Yeterlik 11 Ebeler kadınlarla birlikte oldukları her alanda organizasyon yapabilir.

PROGRAM ÇIKTILARININ EBELİK ULUSAL ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI (EUÇEP-2016) YETERLİLİK ALANLARI İLE İLİŞKİSİ 

 

EUÇEP Ebelik Eğitimi Program Yeterlilikleri

 

Program çıktıları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Yeterlik

1

 

 

 

 

Yeterlik

2

 

 

 

 

 

Yeterlik

3

 

 

 

 

 

 

Yeterlik

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeterlik

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeterlik

6

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeterlik

7

 

 

 

 

 

Yeterlik

8

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeterlik

9

 

 

 

 

 

 

 

Yeterlik

10

 

 

 

 

 

Yeterlik

11